Acceptam plata in rate cu Star BT
 
Vreau sa cumpar cu tichete de vacanta!
Drepturile pasagerilor - transport aerian

Drepturile pasagerilor - transport aerian

drepturile pasagerilor

 

1. Persoane cu handicap si persoane cu mobilitate      redusa.In temeiul legislatiei UE, persoanele cu handicap  si/sau cu mobilitate redusa sunt protejate impotriva    discriminarii in cursul rezervarii si imbarcarii. Acestia au  dreptul, de asemenea, la asistenta in aeroporturi (la plecare,  la sosire si in tranzit) si la bordul aeronavelor. Pentru a facilita  acordarea de asistenta, se recomanda sa trimiteti o notificare  prealabila referitoare la nevoile dumneavoastra.

2. Refuz la imbarcare.In cazul in care pasagerilor li se refuza imbarcarea, aeronavele trebuie mai intai sa caute voluntari dispusi sa renunte la rezervarile lor in schimbul anumitor beneficii. In plus, operatorul de transport aerian trebuie, de asemenea, sa le ofere voluntarilor posibilitatea alegerii intre o rambursare integrala si redirectionare.

Puteti avea dreptul la o compensatie cuprinsa intre 125 € si 600 € in functie de distanta zborului si de intarzierile inregistrate inainte de redirectionare. In cazul in care voluntarii aleg redirectionarea, compania aeriana trebuie, de asemenea, sa ofere asistenta daca este necesar, de exemplu: mancare, acces la un telefon, cazare la hotel pentru una sau mai multe nopti, dupa caz, si transport de la aeroport pana la locul de cazare.

3. Anularea zborului. Aveti dreptul, de asemenea, la o compensatie identica celei oferite atunci cand vi se refuza imbarcarea, cu exceptia cazului in care ati fost informat cu privire la anularea zborului cu cel putin 14 zile inainte sau ati fost redirectionat la ore apropiate orarului initial de zbor sau daca o companie aeriana poate dovedi ca anularea a fost cauzata de imprejurari extraordinare.


In plus, compania aeriana trebuie sa va ofere posibilitatea alegerii intre

• rambursarea costului biletului dumneavoastra in termen de sapte zile


• redirectionarea, in conditii de transport comparabile, spre destinatia finala


• si, daca este necesar, deservire (telefon, bauturi racoritoare, mancare, cazare, transport pana la locul de cazare)

4.  Intarzieri prelungite. Aveti dreptul la deservire de catre compania aeriana (apeluri telefonice, bauturi racoritoare, masa, cazare, transport pana la locul de cazare), in cazul in care intarzierea este de:

• doua ore sau mai mult pentru zboruri de cel mult 1 500 km;


• trei ore sau mai mult pentru zborurile intracomunitare mai lungi sau pentru alte zboruri cuprinse intre 1 500 si 3 500 km;


• patru ore sau mai mult pentru zborurile extracomunitare de peste 3 500 km.

Daca intarzierea este mai mare de cinci ore si va hotarati sa nu va continuati calatoria, aveti dreptul, de asemenea, la rambursarea costului biletului si la un zbor de retur la punctul de plecare initial.

Daca ajungeti la destinatia finala cu o intarziere de trei ore sau mai mult, puteti avea dreptul la o compensatie identica cu cea oferita atunci cand zborul este anulat, cu exceptia cazului in care compania aeriana poate dovedi ca intarzierea a fost cauzata de circumstante extraordinare. In plus, companiile aeriene pot fi considerate raspunzatoare pentru prejudiciile care rezulta in urma intarzierilor.

5. Bagaje. Daca bagajul este pierdut, deteriorat sau intarzie, puteti avea dreptul la ocompensatie de cel mult 1 220 € aproximativ. Cu toate acestea, companiile aeriene nu pot fi considerate raspunzatoare daca au luat toate masurile rezonabile pentru a evita prejudiciile sau daca luarea acestor masuri era imposibila.

In cazul deteriorarii bagajului, trebuie sa depuneti o reclamatie la compania aeriana in termen de sapte zile de la primirea bagajului dumneavoastra. In cazul intarzierii primirii bagajului, aceasta perioada este de cel mult 21 de zile.

6. Identitatea companiei aeriene.Trebuie sa fiti informati in avans cu privire la identitatea companiei aeriene care furnizeaza serviciul. Companiile aeriene considerate nesigure sunt supuse unor interdictii sau restrictii in interiorul Uniunii Europene. Lista acestora poate fi consultata la: /transport/air-ban/

7. Pachete de vacanta.Organizatorii si comerciantii cu amanuntul de pachete de vacanta sunt obligati sa ofere informatii precise, complete despre pachetele de vacanta rezervate. Acestia sunt obligati sa respecte termenii contractuali si sa protejeze pasagerii in caz de insolventa. Operatorii de turism trebuie sa ofere informatii corecte cu privire la vacanta rezervata, sa respecte obligatiile contractuale si sa protejeze pasagerii in cazul insolventei organizatorului.

8. Transparenta preturilor.Potrivit legislatiei europene, atunci cand dumneavoastra cumparati bilete pentru zboruri cu plecare de pe aeroporturi din UE, trebuie sa vi se explice clar conditiile aplicabile.

Pretul final care urmeaza sa fie platit trebuie indicat in orice moment si trebuie sa cuprinda tariful aplicabil, precum si toate tarifele, impunerile, tarifele suplimentare si alte comisioane aplicabile care nu pot fi evitate si sunt previzibile in momentul publicarii.

Ar trebui, de asemenea, sa vi se specifice defalcat tarifultaxele si in cele din urma, alte tarife, impuneri, tarife suplimentare si comisioane.

Suplimetele de pret optionale trebuie sa fie comunicate in mod clar, transparent si lipsit de ambiguitate la inceputul oricarui proces de rezervare, iar acceptarea dumneavoastra trebuie sa se faca la alegerea dumneavoastra.